УЪРКШОП: Деца сме всички или 173 начина да сме деца

Уважаеми колеги,
Честита Нова година с пожелание за здраве, радост и успехи!
Фондация Кентавър арт организира в Пловдив Трети психодрама фестивал, хотел “Тримонциум”, 30.01-02.2./четвъртък – неделя/. Фестивалът включва 43 уъркшопа/работилници със 70 участници, предназначени за широка аудитория – от практикуващи специалисти в психодрамата до изкушени от психодраматичните възможности хора с различни интереси и от различни възрасти. Пълната програма на Фестивала е достъпна на следните адреси:
https://www.facebook.com/centaur.art
https://www.facebook.com/events/579259078800668/
http://centaur_art.ngobg.info
e-mail: centaur_art@abv.bg
Имам удоволствието да бъда водещ на уъркшоп “Деца сме всички или 173 начина да сме деца”, – 02.2/неделя/ , 11.15-12.45, зала 5. Информация ще намерите в общата информация на програмата – програма “Отворени врати”,№10 – Росица Чернокожева/. Този уъркшоп дава иновативни възможности с психодраматични техники за работа с деца, ученици, студенти, педагози.

С уважение
Росица Чернокожева – Институт за литература -БАН

ОЧАКВАЙТЕ УЪРКШОП: Деца сме всички или 173 начина да сме деца
………………………………………………………
ВОДЕЩ: Росица Чернокожева
………………………………………………………
ИНФОРМАЦИЯ ЗА УЪРКШОПА:
Да върнем лентата на живота си. Стоп кадър! – Детство! В тези два часа ще се отърсим от цивилизационните и културологични наслоения. Ще се срещнем с детето в себе си. Детето, което носим до края в нас, както и синдрома Amarcord /Спомням си/. Ще се потопим в атмосферата на детските игри от текстовете на творци за деца. Предизвикателството е, че творбата за деца не е само прочетена и чута, а показана и видяна. Тук и сега. „Сгъстяваме“ линеарното време и пространство и се разгръщат сцените на развитие на детето: намиране на идентичността, признаването на Аза и признаването на другия. Така литературният текст – една културна консерва / Морено/ – през психодраматичните техники дублиране, огледало, и размяна на роли, ще бъде сгрята. Тези модели се явяват аналогични, универсални и за порастването на детето, и за динамиката във взаимоотношенията на възрастния. Тяхната терапевтична ефективност е във връзката роля – индивид, т.е. винаги играещ човек. Откриват се нови възможности и за децата, и за педагозите, водещи до повече самопознание, креативност и спонтанност. Това е глътка въздух сред притискащото ни ежедневно бързане. Дължим си го. Да го направим!
………………………………………………………
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВОДЕЩИЯ:
Росица Чернокожева работи в Института за литература – БАН. Завършила е българска филология, философия и библиотекознание . Научни интереси: литература за деца и психоанализа. Защитена магистърска теза: «Как играта чете литературата за деца» към програмата «Артистични психо-социални практики». Докторант на самостоятелна подготовка на тема »Българската литература за деца. Психоаналитични прочити». Работи теоретично и практически – ролеви игри и психодрама – с деца, ученици и учители. Води курсове към ДИПКУ – Варна. Провеждала е лична анализа и участва в групи по психоанализа и психодрама.
Росица Чернокожева изследва едно интердисциплинарно пространство – психоаналитичен прочит на литературата за деца. Това е «приложна психоанализа», която води началото си още от началото на миналия век и списание «Имаго». Литературата, литературата за деца и психоанализата говорят на един и същи език – езика на чувствата. А играта е животът на детето. Психоаналитичният прочит на тези текстове е естествен, необходим и иновативен /досега у нас такъв е правен главно в приказното и психолингвистиката/. Провиждането през психоаналитичното и психодраматичното е възможно, защото несъзнаваното е иманентна природа на детството и литературата за деца. Този нов прочит дава възможност за по-дълбинно вникване в литературния текст, за по-нюансирани усети за психологията на литературното творчество. Не на последно място, той ни носи повече самопознание, емоционална интелигентност, както и терапевтичен ефект, защото преживяванията, белязали детството ни, ние преекспонираме през целия си живот. Такъв ракурс към творбите за деца открива повече възможности за деца, ученици и педагози.
E-mail: r_chernokozheva@abv.bg
………………………………………………………
ВРЕМЕ И МЯСТО: 2 февруари 2014 г. / неделя / от 11,15 ч. / хотел „Тримонциум”, гр. Пловдив в рамките на Третия Психодрама Фестивал