Уважаеми колеги,

Департамент за езиково обучение и продължаваща квалификация /ДЕОПК/ към Софийския университет “Св. Климент Охридски”  предлага възможност на педагогическите специалисти за придобиване на ПКС. 

Подробна информация може да намерите на приложения линк.

Честит 24 май

Скъпи колеги,

От името на Асоциацията на учителите по български език и литература и от мое име Ви поздравявам по повод най-светлия празник – Деня на духовността, просветата и славянската писменост – 24 май!

Поклон пред всички Вас, скъпи наши съвременни просветители,  пред усилията и стремежа ви да градите устоите на българщината, да съхранявате и развивате нашата културна идентичност, да пазите българската духовност!

Бъдете здрави, с вдъхновение следвайте мечтите си и постигайте творчески успехи!

Да ни е честит 24 май – празникът на словото, на духа, на културата!

С уважение!

Ивелина Иванова,
председател на АУБЕЛ

Семинар за магията


На 17.03.24г. в “Център за духовно развитие”, ул. “Ами Буе”, гр. София се проведе квалификационен семинар, организиран от АУБЕЛ. Таксата за желаещите да получат квалификационен кредит беше в размер на 90 лева. Лекторът г-н Трендафил Меретев ни предложи необичайна тема – “Изследване на учителската магия – подходи за оценка и анализ”. 

Тези, които се включиха, бяха провокирани може би от думата „магия“. И не бяха разочаровани. Магията наистина се случи. Ето впечатления на някои от участниците:

            Ивелина Иванова: “Със свежи идеи, дебати и различни игри учителите придобиха вдъхновяващи умения за ефективно усвояване на времето на учениците в образователната среда. И с поглед към бъдещето – за едно по-успешно образование, вдъхновение и подкрепа.

С благодарност и уважение към г-н Меретев за споделеността и ценните съвети”.

            Таня Христова: „За всекиго, който искаше да открие полезни идеи, имаше по нещо.  Но за мен особено запомнящо беше споделеното от колегите!“

            Антония Бандармалиева: „ Не знаех какво да очаквам. Но темата беше неконюктурна и любопитна, затова се присъединих. Г-н Меретев, психолог с богат опит, неусетно ни въвлече в магията на общуването. И макар че и аз съм с богат опит (учитески, разбира се), изненадващо разбрах някои неща за себе си и за учителската мисия“.

            Маргарита Левиева:   “Изключително интересна тема, представена от ерудиран лектор. За краткото време, което имаше на разположение, господин Меретев – мениджър “Проекти и застъпничество” във фондация “За нашите деца”, сподели добри практики, свързани с мотивирането на учениците и провокиране на интереса им към преподавания учебен материал.

Диалогичната форма, която той умело използва, ни направи преки участници в лекцията, което беше изключително полезно. Надявам се да има още такива интересни семинари”.

            В секция Ресурси можете да разгледате някои от изпълнените задачи от участниците.

            Асоциацията ще организира още няколко пъти този семинар за тези, които не успяха да се включат този път. Очаквайте съобщение.

Вълнуващи срещи с колеги от Българското училище “Петър Берон” в Прага и “Българско училище за роден език” в Будапеща от 10. до 13. ноември 2023. година

От няколко години Асоциацията на учителите по БЕЛ си постави за цел да се свърже с колегите от българските училища в чужбина за осъществяване на диалог и сътрудничество в общата ни кауза. През 2019. година посетихме Болградската гимназия в Украйна и реализирахме изключително ползотворна среща с учители и ученици. Последвалите ограничения поради пандемията не ни позволиха да организираме пътуване през следващите три години. Но тази година се свързахме с директорите на българските училища в Будапеща и Прага и успяхме да осъществим наистина вълнуващи срещи с колегите от двете училища.

„Българско училище за роден език в Будапеща” е съботно-неделно. Посещават го повече от 100 деца – от 3 до 18-годишни. Срещата се състоя в Българския културен дом на 11.11.2023г.

Българско средно училище “Петър Берон” в Прага, Чехия е едно от двете училища, които са под егидата на МОН. Учениците са от 1. до 12. клас. Гостувахме в него на 13.11.2023 г.

Присъствахме на уникален час по литература в 12. клас, проведен съвместно от двама учители – един от тамошното училище и един от Езиковата гимназия в Перник. Три наши колеги представиха в кратки презентации свои уроци, като пример за модерно образование в България.

В презентацията можете да добиете представа за това вълнуващо пътуване.

Есето като аргументативен текст – обучение и оценяване

На 11.12.2022 г. в София се състоя квалификационен семинар на тема: Есето като аргументативен текст – обучение и оценяване. Семинарът беше организиран от АУБЕЛ. В него взеха участие 62-ма учители присъствено и 73-ма дистанционно (семинарът се излъчваше на живо). 105-ма учители ще получат удостоверения за квалификационен кредит. Програмата на семинара включваше:

– Есето като базов аргументативен жанр – лектор проф. Андреана Ефтимова.

– Аргументация и творческо писане при ученическото есе – лектор София Тодорова старши учител 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, София.

– Проблеми при оценяване на есе – лектор ст.експерт по БЕЛ Станислав Георгиев, РУО, София-град.

– Житейски, научен или нравствен въпрос – идеи и споделяне на практики (аргументативните текстове в прогимназиален етап) – лектор Ивелина Иванова, старши учител по БЕЛ в ОУ „Васил Левски“, гр. Правец.

Тук можете да видите презентации на две от темите:

 1. Есето като вид творческо писане
 2. Житейски, научен или нравствен въпрос – идеи и споделяне на практики

Тук можете да разгледате примерни методически разработки на тема.

Литературно упражнение. Подготовка за писане на есе, които колеги, участвали в семинара, бяха така добри да споделят.

Ако желаете, споделете вашите впечатления или задайте въпроси във форума.

28. октомври 2019 г. ИБЕ при БАН Четвърти форум „Изследователски подходи в обучението по български език“

Затвърди се и сътрудничеството ни с Института за български език „Професор Любомир Андрейчин“  при БАН. Много колеги участваха като слушатели в организирания от Института форум, а със свои изложения се представиха членовете на Асоциацията Евгени Ганчев, Цветелина Асенова, Радина Попова, Таня Караиванова и Олга Тунчева. Тук можете да видите техните презентации на форума:

https://ibl.bas.bg/forum-vizsledovatelski-podhodi-v-obutchenieto-po-balgarski-ezikv-2019/

 

 

12. – 13. октомври 2019 г. Квалификационен семинар  в град Казанлък

Традиционният двудневен квалификационен семинар за 2019. година се проведе в град Казанлък на 12. и 13. октомври. Лектори на семинара бяха проф. Михаил Неделчев – на тема „Яворовата литературна личност, или как работи литературната история“, и доцент Борислав Георгиев от НБУ – на тема Функционална грамотност по български език. Гост на семинара беше учителят Теодоси Теодосиев, който направи специално обръщение към нас под наслов „Един хуманитар в точните науки“. Млади колеги споделиха своя опит в съвременното обучение. Мила Карадакова, учител НФСГ, София, представи използването на социалните медии и дигитални инструменти в часовете по БЕЛ. Преди отпътуването имахме удоволствието да посетим и музея на Чудомир в град Казанлък, където изслушахме интересна беседа и накрая поднесохме цветя на гроба на писателя.

За организирането и провеждането на семинара сме благодарни на  колегите от Казанлък – Диана Хаджиатанасова и Давид Наков. Изключително ценно беше участието на много колеги от региона (24), за което заслуга има работата на старши експерт в РУО Стара Загора Иван Желязков. Той разпространи съобщенията за семинара до всички училища в региона. 

 • 5.– 8. септември 2019 г. Посещение в Украйна за работна среща на членове на Асоциацията с учители и ученици от Болградската гимназия

  Особено интересно и ново събитие за Асоциацията беше четиридневното пътуване в Украйна по маршрут София – Браила – Болград – Одеса – Измаил – София, което се проведе от 5. до 8. септември 2019 г. Основната цел  беше да  видим как се пази духът на родното от бесарабските българи. Резултатите от това пътуване надминаха нашите очаквания. Всички бяхме не само удовлетворени, но и емоционално заредени, трогнати, очаровани от това, което видяхме. Беше истински урок по родолюбие. В Браила бяхме за кратко, но успяхме да видим къщата, където е живял Ботев от 1869 до 1871 г., паметната плоча на мястото, където през 1869 г. е основано Българското книжовно дружество. Разходихме се по брега, откъдето Вазовите хъшове са гледали България. 

  Главната точка на нашето пътуване беше работната среща с учители от Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“ с цел осъществяване на диалог и сътрудничество в общата ни кауза – възпитание в родолюбие.

  За да представя макар и частично въздействието на видяното там, ще си позволя да цитирам откъс от статията „Прародина и родина“, написана от една от участничките в това пътуване –  Красимира Йончева, учител по история. Статията е  публикувана в сайта „Площад Славейков“.

  https://www.ploshtadslaveikov.com/prarodina-i-rodina/?fbclid=IwAR23yL1a89ZkTLwTEEGhf2Wi_qqo4cl262aRh0IEUCjbo3hG03bs1U-k5h0

  „С голямо закъснение и притеснени от това, стигнахме Болград. За да преживеем най-смисления и затрогващ празник на Съединението на Родина и Прародина… Пред сградата на гимназията, с българско и украинско знаме, в национални костюми и празнично усмихнати, ни очакваха деца и възрастни, за да ни поздравят с „Добре дошли!“. Директорката, госпожа Снежана Скорич, покани представители на нашата група да участват в поставянето на цветя пред паметника на патрона на гимназията Георги Раковски. А сетне…

  Отвориха се вратите на училището и пред изумените ни очи блесна, а в ушите ни прогърмя, великолепна песен, в изпълнение на ученическия хор, подреден амфитеатрално на главното стълбище… Оттук започна и разказът на г-жа Скорич за днешната Болградска гимназия, съпътстван от посещения на класни стаи и кабинети, на кътове за отдих и салони с разнообразно предназначение. Срещахме светли детски погледи, слушахме родна реч – омайна и сладка, радвахме се на решени с впечатляващ естетичен вкус интериорни пространства. И се преизпълвахме, и с неподправена гордост, и с искрено възхищение – тук, заедно с нашите, мощно туптяха сърцата на Българи!“  

  В Болград посетихме и други места, където бесарабските българи съхраняват духа на родното: двата местни храма, Българския културен център, паметника на опълченците. 

  В Одеса поставихме цветя на паметника на Христо Ботев в градинката на площад „Прохоровски“ и на паметната плоча на сградата на някогашната Втора мъжка гимназия, където той започва да учи в края на 1863 г. Установихме връзка с редакцията на списание „Роден край“. Видяхме и къщата, където Иван Вазов е писал в изгнание романа „Под игото“.

  В Измаил поднесохме венец пред Ботевия паметник, поставен пред централната сграда на Измаилския държавен хуманитарен университет по повод 100 години от Освобождението на България. 

  Бих обобщила преживяното в Украйна, като цитирам благодарственото писмо (написано от Ванюша Гигова), което Асоциацията изпрати до Директорката на Болградската гимназия г-жа Снежана Скорич: 

  Това, което видяхме във Вашата гимназия, надмина всички очаквания. Децата, колегите и атмосферата докоснаха сърцата и умовете ни. Всяка дума за родината спираше дъха, вълнуваше, просълзяваше. Често оставахме безмълвни, защото емоциите издаваха всичко: изненада, възторг, очарование, гордост. Вие, уважаеми колеги, ни показахте, че родината съществува извън териториалните си граници, защото в Болградската гимназия „Георги С. Раковски“ растат и се възпитават деца, които знаят свещените думи слово, любов, дом, мама и ги изричат на езика на своите прабългарски предци. 

  (…)

  Благодарим Ви за посрещането и за преживяванията, които ни накараха да преосмислим нашата работа като учители и нашето битие като българи.“

  По решение на УС на АУБЕЛ закупихме книги за подарък на Болградската гимназия и венци за поднасяне на паметниците на стойност 299 лв. Много от колегите добавиха към това и методически пособия, учебници, художествена литература.

  За осъществяването на това пътуване работиха много колеги. Бих казала, че по различен начин всички направиха  с готовност и вдъхновение своя личен принос и всички изпитахме заслужено удовлетворение.

   

10. – 12. юли 2019 г. Семинар по дейност eTwinning

Плод на утвърденото сътрудничество на Асоциацията с ЦРЧР беше осъществяването на Семинара по дейност eTwinning, който Центърът организира за членове на Асоциацията в периода 10 – 12 юли 2019 г. в град Троян. Темата на семинара ни представи възможността да споделяме опит  и да си сътрудничим с колеги и ученици от другите европейски страни. Програмата беше така структурирана, че да даде възможност на всички, които проявяват интерес, да използват еTwining като платформа за сътрудничество в работата по национални и европейски проекти. Цялостната организация на събитието, осъществена от г-жа Милена Караангова, беше перфектна – предварителната информация, битовите удобства, точният режим на дейностите, допълнителната част от програмата, включваща културно-историческа разходка из град Троян с компетентни водачи. Семинарът се финансира по европейски проект от ЦРЧР, така че участието на всички членове на АУБЕЛ беше напълно безплатно.

26.05.2019 г. Тържество по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Асоциацията отбеляза празника  с поетична вечер, която се състоя в Литературния клуб към Столична библиотека. В непринудена обстановка имахме удоволствието се насладим се на стихове, някои от които в съпровод на китара, на поетите  Магдалена Абаджиева, Николай Милчев и Иван Христов.