Вълнуващи срещи с колеги от Българското училище “Петър Берон” в Прага и “Българско училище за роден език” в Будапеща от 10. до 13. ноември 2023. година

От няколко години Асоциацията на учителите по БЕЛ си постави за цел да се свърже с колегите от българските училища в чужбина за осъществяване на диалог и сътрудничество в общата ни кауза. През 2019. година посетихме Болградската гимназия в Украйна и реализирахме изключително ползотворна среща с учители и ученици. Последвалите ограничения поради пандемията не ни позволиха да организираме пътуване през следващите три години. Но тази година се свързахме с директорите на българските училища в Будапеща и Прага и успяхме да осъществим наистина вълнуващи срещи с колегите от двете училища.

„Българско училище за роден език в Будапеща” е съботно-неделно. Посещават го повече от 100 деца – от 3 до 18-годишни. Срещата се състоя в Българския културен дом на 11.11.2023г.

Българско средно училище “Петър Берон” в Прага, Чехия е едно от двете училища, които са под егидата на МОН. Учениците са от 1. до 12. клас. Гостувахме в него на 13.11.2023 г.

Присъствахме на уникален час по литература в 12. клас, проведен съвместно от двама учители – един от тамошното училище и един от Езиковата гимназия в Перник. Три наши колеги представиха в кратки презентации свои уроци, като пример за модерно образование в България.

В презентацията можете да добиете представа за това вълнуващо пътуване.